23.03.2013 Wielkanocne spotkania kulinarne

„Świąteczne spotkanie kulinarne”  rozpoczęło cykl spotkań  poświęconych unikatowym przepisom na specjały , które pojawiają się tylko na stole naszych słuchaczy .

Spotkanie w dniu 23 marca 2013 r  wiązało się z nadchodzącymi Świętami Wielkanocnymi   i swój unikatowy przepis na zajączki, kurki i jajka wielkanocne zaprezentowała Elżbieta Gajda. Nie zabrakło również jajek namalowanych przez Joasię Murzyn czy jajek wykonanego techniką filcowania przez Lusię Brandt i Henię Paruzel

Dlaczego zajączki?   Skąd się wzięły  w koszyczku wielkanocnym?

Wg naszej  Elusi  zajączek jest symbolem wiosny i odradzającej się przyrody. Podobno śpi z otwartymi oczami i to on miał pierwszy zobaczyć Zmartwychwstałego Chrystusa  . Dzięki temu na dobre wrósł w tradycję Świąt Wielkanocnych i znajdujemy go w dekoracjach świątecznych , wystawach, reklamach i kartkach świątecznych.

Zajączki , uczestnicy międzypokoleniowego spotkania  wykonywali z ciasta przygotowanego przez Elę , które następnie wkładali do  prawie  że muzealnych foremek  i po lekkim  stwardnięciu umiejętnie wyciągali .

Konkurencją dla nas był właściciel kawiarni „Cynamon” – Wojtek Betkiewicz , który na swoich unikatowych foremkach ( zajączek w aucie, zajączek z taczką , zajączek ……) z prawdziwym ciastem  marcepanowym wykonywał świąteczne zajączki. Pomagali mu w tym : żona Pani Ilonka i Pan Henio.

Spotkanie odbyło się w kawiarni „Cynamon” a właściciele – Państwo Ilona i Wojtek Betkiewicz stworzyli nam prawie że rodzinną atmosferę.

Nie zabrakło również naszego uniwersyteckiego fotografa – Alka Słabika, który wnikliwie dokumentował nasze kulinarne popisy.

Przepis na ciasto marcepanowe Eli Gajda

1 kg sypkiego cukru pudru

½ paczki mleka w proszku (niebieskiego)

1 olejek migdałowy

¼ kostki masła

3-4 ugotowane zgniecione ziemniaki

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki wymieszać i dokładnie wyrobić. Wkładać do foremek i po lekkim zastygnięciu ostrożnie wyjąć. Pomalować barwnikami spożywczymi. Kto nie ma foremek może zrobić jajeczka , które  także zdobi barwnikami lub obtacza w kakao.

Opublikowane: 25 marca 2013